Elhárították az üzemzavart az ajkai erőműben

//Elhárították az üzemzavart az ajkai erőműben

Átmeneti meghibásodás történt az ajkai erőmű területén július 19-én a délutáni órákban, amelynek következtében az energetikai létesítmény por- és pernyekibocsátása ideiglenesen megnőtt. Az erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. munkatársai működési próbákat tartottak egy huzamosabb ideje üzemen kívül lévő kazánon, amikor a berendezéshez kapcsolódó elektrofilteren műszaki hiba keletkezett. Ennek következtében megsérült a filterhez kapcsolódó kompenzátor, valamint por és pernye távozott az erőmű nyugati kéményéből. A meghibásodás következtében személyi sérülés nem történt, továbbá egyéb szennyező anyag nem került a levegőbe.

Az üzemzavar észlelését követően a Bakonyi Erőmű Zrt. munkatársai haladéktalanul leállították az érintett kazán tesztjét a további rendellenes működés megelőzése érdekében, és az erőmű felügyeletét ellátó szakhatóságokat is tájékoztatták az eseményről. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a por- és pernyekibocsátás rövid időn belül megszűnt, ezt követően az erőmű kibocsátása a normál értékre állt vissza a környezetvédelmi határértéknek megfelelően.

2019. július 24-én a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, illetve a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának két egysége – Iparbiztonság, valamint Tűzoltóság – rendkívüli ellenőrzést tartott az erőműben. Az ellenőrzés során megtekintették a filter megsérült szigetelését, és hivatalosan azonosították, hogy annak anyaga bazaltgyapot, azbesztet nem tartalmaz.

A meghibásodást követően az erőmű a hatóságokkal egyeztetve azonnal módosította a kazánok indításának technológiai folyamatát annak érdekében, hogy hasonló rendellenes működések elkerülhetőek legyenek. A biztonság fokozása érdekében egy újabb technológiai lépést vezetett be az erőmű, hosszabb kazán működési szünet esetén az elektrofilterek mechanikus tisztításra, majd kimosásra kerülnek. A cél, hogy a filterekben lévő porszerű maradékok felrakódása ezáltal minimálisra csökkenjen. A pontforrások tekintetében a Kormányhivatal folyamatos mérést ír elő jelenleg is az erőmű részére. Amennyiben az erőmű a határértékek túllépi a megállapított értéket, akkor arról értesíteni kell a hatóságokat.

Az elkövetkező időszakban az erőmű folyamatosan kiváltja a költséges és kevésbé környezetkímélő szénfelhasználást többlet biomassza és SRF mennyiséggel. Az erőmű maximum 5 százalékos arányban használ nem veszélyes, szilárd, válogatott hulladékból előállított, úgynevezett SRF (Solid Recovered Fuel) terméket, ami elsősorban papírból és anyagában már nem újrahasznosítható műanyagból áll. Az SRF kereskedelmi forgalomban értékesíthető termék és annak energetikai célú felhasználása Nyugat-Európában teljesen elfogadott. Az erőmű már 2012 óta rendelkezik az összes szakhatóság engedélyével ezen tüzelőanyag felhasználására.

A teljes körű állapotfelmérést követően 2018 tavaszán megkezdődtek a korszerűsítési munkálatok, melynek részeként augusztusban került sor az erőmű nyugati kéményének megtisztítására. A rekonstrukció egy többlépcsős, bonyolult folyamat, amely kellő alapossággal, magasan kvalifikált, speciálisan képzett szakemberek bevonásával valósul meg.  Az eddig elvégzett munkálatoknak és a meglévő rendszerek optimalizálásának köszönhetően az erőmű kibocsátási értékei az átvétel óta jelentősen csökkentek, és ez a tendencia folytatódni fog a jövőben. A rövidesen induló újabb felújítás során alkalmazott tüzeléstechnikai módosítások és a filter felújítása nagymértékben tovább fogja csökkenteni az erőmű kibocsátási értékeit.

***

Az ajkai erőművet üzemeltető Bakony Erőmű Zrt.-ről:

Az 1992-ben megalapított Bakonyi Erőmű Zrt. fő tevékenysége az energiatermelés. Az erőmű jelenleg nagyobb részt biomassza – faapríték és mezőgazdasági melléktermékek -, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, valamint évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát, ezzel Ajka legnagyobb foglalkoztatói között van. A Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét 2017 decemberében vásárolta meg a Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszú távú szakmai befektetési céllal. A nemzetközi cégcsoport hazai leányvállalata komoly tapasztalattal rendelkezik biomassza alapú, illetve vegyes energiaforrással működő erőművek üzemeltetésében és korszerűsítésében, számos magyarországi hőerőmű felújítását tervezte és valósította meg sikeresen.

***

A Veolia Energia Magyarország Zrt-ről:

A Veolia Energia Magyarország Zrt. több mint 25 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre.

A társaság 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával. A vállalatcsoport jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2016-ban 52,8, 2017-ben pedig 55,1 milliárd forint volt.

A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 32 egészségügyi intézményt és 57 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 13 városban immár 13,6 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte a vállalat további közel 117 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát.

Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. éves hőenergia-termelése meghaladja a 7690 terajoule-t, és évente több mint 1092 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy 44 gázmotorból álló, összesen 51 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi üzletágának hét egységében (a pécsi Pannon Hőerőmű Zrt., a Kőbányahő Kft., a dorogi, debreceni és nyíregyházi erőművek, a szakolyi DBM Zrt. és az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.

By | 2019-07-26T10:37:22+00:00 2019 Júl 24.|Egyéb|0 Comments